Skräck, fantasy och science fiction i böcker

Fantasy blir aldrig omodernt

Litteraturgenrer som skräck, fantasy och science fiction rymmer många klassiska verk, böcker som aldrig gått ur tiden. Varför en del böcker blir klassiker, och andra inte, går inte att förklara. Det kan exempelvis handla om att berättelsen är utomordentligt spännande eller välskriven, eller att den tar upp ämnen som alltid är aktuella – som liv och död. Nedan följer kortare beskrivningar av några av nämnda kategoriers mest klassiska verk.

Skräckgenren förknippas främst med Stephen King. Han har skrivit klassiker som Carrie (1974), The Shining (1977), The Stand (197), Cujo (1981), Pet Sematary (1983) och It (1986). King är en av världens mest produktiva författare och har varit stilbildande inom skräckgenren. Andra klassiker inom skräckgenren är Mary Shelleys Frankenstein (1818) samt Bram Stokers Dracula (1897).

J.R.R. Tolkien har blivit synonymt med fantasy. Hans klassiska trilogi The Lord of the Rings (1954) är inte bara det största verket inom kategorin fantasy – trilogin är dessutom en av litteratursfärens absolut största klassiker. Trilogin består av böckerna The Fellowship of the Ring (1954), The Two Towers (1954) samt The Return of the King (1955). Senaste åren har George R.R. Martins bokserie A Song of Ice and Fire (1996-) blivit omåttligt populär.

Böcker inom kategorin science fiction kan se väldigt olika ut. Två av genrens största klassiker är Aldous Huxleys Brave New World (1932) samt George Orwells 1984 (1949). Böckerna har gemensamt att de går att kategoriseras som framtidsromaner. Huxley förutspådde en dystopisk framtid, så även Orwell. Böckerna är tidlösa och har därför blivit klassiker, de är alltid aktuella och kommer så alltid att vara.

Skräck, fantasy och science låter läsaren träda in i en annan värld. För många är det vad litteratur handlar om, precis som med film och TV, att man har möjlighet att leva i en värld av äventyr utan risken att tvingas sätta livet till. Fantasy och science fiction ger läsare möjligheten att färdas i tiden – och kanske är det just därför vi älskar att läsa overkliga böcker.

Fantasy