Mats Strandbergs och Sara B Elfgrens Engelsforstrilogi

Engelsforstrilogi gjorde succé i litteraturen

Mats Strandbergs och Sara B Elfgrens Engelsforstrilogi består av tre delar – Cirkeln (2011), Eld (2012) och Nyckeln (2013). Den första delen i trilogin fick ros av litteraturrecensenter och nominerades till Augustpriset samma år, där såg man sig besegrad av Jessica Schiefauer med boken Pojkarna.

Huvudkaraktärer i Strandbergs och Elfgrens hyllade Engelsforstrilogi är Anna-Karin, Elias, Ida, Linnéa, Minoo, Rebecka och Vanessa. I den första boken hittas Elias död, man tror att han tagit sitt liv. Övriga karaktärer får veta att de är häxor med uppdrag att rädda världen. Därefter följer en serie av otäcka och spännande händelser. Lyckas häxorna rädda världen?

Den första delen i Strandbergs och Elfgrens Engelsforstrilogi filmatiserades under 2014 och hade premiär i februari året därpå. Filmen fick ljummen kritik och lockade endast 100 000 besökare till landets besökare. Producenten Ludvig Andersson sade vid tiden för premiären att vid 400 000 besökare kunde det vara intressant att filmatisera uppföljarna.

I dagsläget är det högst oklart om Eld och Nyckeln kommer filmatiseras. Cirkeln har inte genererat tillräckligt för att motivera eventuell filmatisering av den andra och tredje delen. Engelsforstrilogin är alltjämt populär bland sina fans som mer än gärna ser att deras älskade karaktärer får återvända till bioduken.

Böckerna har däremot gjort succé redan från början. Redan innan utgivningen 2011 hade åtta länder köpt rättigheter till boken – bland annat England och Tyskland. Författarduon har dock framhållit att det inte funnits några kommersiella intressen hos dem – de har enbart och uteslutande skrivit för att de älskar berättelser.

Många har dragit liknelsen mellan Twilight och Engelsforstrilogin. Och visst finns det likheter i berättande, och framför allt i målgruppen, dock går framgångarna inte att jämföras mot varandra – Twilight är en sällan skådad publiksuccé, så även filmerna. Och mellan Twilight och Engelsforstrilogin är utrymmet stort.

Strandbergs och Elfgrens Engelsforstrilogi rekommenderas att läsa. Att se den första filmen i författarnas Engelsforstrilogi kan också vara en behållning, dock gör filmen inte den första boken rättvisa.

Engelsforstrilogi